PUMA

CHECK-UP


Owning Your Brand's Social Community Drives More Shoppers and Sales

ONDERHOUD VAN EEN PUMA NA 1.500 UUR

Al onze tractoren volgen een vast onderhoudsschema voor de eerste jaren van de levensduur van de machine, zodat ze optimaal presteren wanneer onze klanten ze nodig hebben. Natuurlijk zijn het onze vakkundige technici die de machines voor onze klanten onderhouden, dus spraken wij met Mart Oldejans - technicus bij dealer MCV in Nederland - om meer te weten te komen over wat er precies wordt gedaan aan een Puma tijdens een nazicht na 1.500 uur.

Het eerste wat Mart doet, is de tractor controleren op foutcodes om de juiste onderdelen voor een eventuele vervanging te kunnen bestellen. Bij een onderhoudsbeurt aan 1.500 uur kunnen andere vervangingen nodig zijn dan de gewoonlijke filtervervangingen. Om te voorkomen dat hij achterop raakt, heeft Mart er een gewoonte van gemaakt om als één van de eerste taken zijn diagnosetool op de tractor aan te sluiten.

Vervolgens worden alle vaste smeerpunten op de tractor gecontroleerd om er zeker van te zijn dat ze vet opnemen. Het smeren van de vaste smeerpunten is uiterst belangrijk om roestvorming te voorkomen en bijgevolg de vervanging van gecorrodeerde onderdelen.

Daarna tapt hij de differentieel- en motorolie af en controleert hij of de olie er schoon uitziet en of er geen kleine metaalsplinters in de olie zitten. Als er metaalsplinters in de olie zitten, is dat meestal een teken van een probleem dieper in de machine en zal het onderhoud complexer zijn dan eerst geschat. Het is echter zeldzaam om metaalschilfers in de olie te vinden tijdens een nazicht na 1.500 uur, dit komt eerder voor na 5.000 tot 6.000 uren.

Zodra de olie is afgetapt, wordt de motorkap geopend. Mart controleert de staat van de slangen en bedrading en of er geen lekken te bespeuren zijn. Naast de visuele controle wordt ook de riemspanning gecontroleerd en worden alle verplichte filters rond de motor vervangen.

Ook het cabineluchtfilter wordt gecontroleerd, ten eerste om er zeker van te zijn dat deze goed is afgesloten en dat het vuil zich aan de buitenkant van het filter bevindt en niet aan de binnenkant. Daarnaast wordt het filter gecontroleerd op verstopping, wat direct merkbaar is aan de werking van het aircosysteem en de luchtkwaliteit in de cabine. Als het cabineluchtfilter verstopt is, kan het worden schoongeblazen, maar in de meeste gevallen wordt het cabineluchtfilter vervangen. Op die manier is de bestuurder optimaal beschermd tegen onder meer pollen en stof uit de omgeving waarin de tractor werkt en heerst er een optimaal klimaat in de cabine.

Als de tractor gebruikt wordt voor sproeien, wordt de klant gewaarschuwd wanneer het tijd is om de koolstoffilters te vervangen, die ontworpen zijn om de bestuurder te beschermen tegen pesticiden. De koolstoffilters hebben immers een levensduur van ongeveer 2 jaar, waarna ze opnieuw moeten worden opgeladen.

Tot slot wordt de algemene werking van de tractor getest, alles strak aangedraaid en de lichten gecontroleerd. Hier gebruikt de monteur zijn ervaring om te voelen en te luisteren of de machine optimaal draait en terug kan naar de klant, met de wetenschap dat de machine optimaal zal presteren tot de volgende onderhoudsbeurt aan 2.200 uur.

Brandstoffilter
Verlichting