​​​FARMALL
WINTER CHECK-UP


Owning Your Brand's Social Community Drives More Shoppers and Sales

ONDERHOUD VAN EEN 100-JARIGE

De Farmall-tractor viert dit jaar zijn honderste verjaardag! Ter gelegenheid van dit event, spraken wij met Daniel Hermes - technicus bij dealer Agri-Center in Luxemburg - over het onderhoud van de jarige, die voor uiteenlopende taken kan worden ingezet, voor de landbouw, onderhoud van golfbanen, de tuinsector, enzovoort.

Eerst loopt Daniel rond de machine om de machine visueel te inspecteren. Hij let op eventuele olielekkages rond de motor en de vooras om mogelijke lekken te identificeren die hersteld moeten worden. Ook de losse slangen, bekabeling en dergelijke worden zorgvuldig nagekeken.

Vervolgens laat hij alle olie uit de machine lopen en vervangt hij de filters. Filters worden altijd vervangen om een optimale filtratie van onzuiverheden in het systeem te garanderen. Elke filter heeft zijn eigen functie en is op zijn eigen manier essentieel voor de beste prestaties van de tractor.

Het luchtfilter neemt alle verontreinigingen op uit de lucht die de machine aanzuigt voor de verbranding van de motor. Dit is voornamelijk stof van het veld dat tijdens het werk opwervelt en in de motor wordt gezogen. Het luchtfilter mag niet te vol of te oud zijn, want dan bestaat het risico dat het filter kapot gaat of verstopt raakt.

Je kunt het filter na het einde van het zaaiseizoen verwijderen en er los vuil uit kloppen, maar het wordt sterk afgeraden om het filter te doorblazen, omdat het risico op het maken van een gat in het filterelement relatief groot is. Vervang het filterelement altijd tijdens het onderhoud om te voorkomen dat het oud en broos wordt.

Het brandstoffilter heeft de taak om vuildeeltjes uit te filteren die vermoedelijk via de tank van de klant in de brandstof terechtgekomen zijn. Omdat een tank bij klanten meestal van staal is, kan er zich condens en roest vormen. Dit moet worden uitgefilterd voordat de brandstof het brandstofsysteem bereikt, wat een zeer gevoelig systeem is met heel kleine toleranties. Als vuil niet wordt uitgefilterd, kan dit leiden tot verhoogde slijtage van pompen en verstuivers en, in het ergste geval, tot verstopping.

Het hydraulische systeem is eveneens een gevoelig systeem dat regelmatig onderhoud en filtervervanging vereist. Om het hydraulische systeem te beschermen, moeten de hydraulische filters vuil en modder uit de hydraulische slangen van externe werktuigen filteren.

Ook de motoroliefilter wordt vervangen tijdens het onderhoud, om een optimale filtratie te garanderen bij het bijvullen van motorolie. Een klein stukje stro dat tijdens het tanken in het systeem terechtkomt, kan bijvoorbeeld verstopping van de smeerkanalen van de motor veroorzaken en de smering van vitale lagers verminderen.

Na het verversen van de olie en de filters wordt de tractor opnieuw gesmeerd op de vaste smeerpunten en worden tegelijkertijd de assen gecontroleerd op speling.

Vervolgens wordt het verlichtingssysteem van de tractor nagekeken, om er zeker van te zijn dat alle wettelijk voorgeschreven weg- en werklampen werken. Hierbij wordt ook gecontroleerd of er een lamp of zekering is doorgebrand en als dat zo is, wordt het defecte onderdeel vervangen door een nieuwe.

Omdat de Farmall een relatief eenvoudige tractor is, is het onderhoud gericht op alle mechanica. Dit betekent dat er geen diagnosetools op de tractor worden aangesloten om foutcodes uit te lezen en software bij te werken, want zoals Daniel zegt: "We zijn back to basic met een Farmall".

Als laatste onderdeel van het onderhoud maakt Daniel een testrit met de tractor om onder meer de remmen en de transmissie te controleren. Hierna is de jarige klaar om terug aan het werk te gaan en zijn taken uit te voeren als de trouwe metgezel die hij de afgelopen 100 jaar is geweest.

Check-up Tractor
Originele hydraulische filter