​​BALENPERS
WINTER CHECK-UP


Owning Your Brand's Social Community Drives More Shoppers and Sales

EEN WELVERDIEND ONDERHOUD VOOR DE LB 434

Het seizoen is voorbij en de balenpersen in het hele land hebben op volle toeren gedraaid. Het is dus tijd voor het jaarlijks onderhoud en daarom hadden wij een gesprek met servicetechnicus Erik Jan Hofman - een zeer ervaren balenpersspecialist bij de Nederlandse dealer LMB Oosterhof bv - over het onderhoud van een LB 434R-balenpers. De balenpers heeft twee seizoenen zonder onderhoud gedraaid, maar nu heeft de eigenaar besloten dat hij na bijna 10.000 balen een grote onderhoudsbeurt nodig heeft.

Het onderhoud begint altijd aan de voorkant van de machine met de opraper, waarna Erik Jan naar de achterkant toe werkt. Aan de opraper controleert hij of er tanden gebroken zijn en als dat zo is, worden ze vervangen door nieuwe. Opraaptanden zijn een slijtonderdeel en breken meestal als de balenpers in zware bandensporen rijdt of obstakels raakt in het veld.

Vervolgens wordt de opraaptransmissie geïnspecteerd op kettingslijtage die optreedt bij normaal gebruik van de machine. Hier wordt de ketting volledig vervangen, omdat slijtage resulteert in kettingspeling die niet kan worden verholpen door één of twee schakels te vervangen.

De opraapkoppeling en vliegwielkoppeling worden gecontroleerd op slijtage, ook de naaldrem wordt gecontroleerd op algemene slijtage van de remblokken. Slijtage kan worden beperkt door regelmatige smering, waarbij klanten kunnen profiteren van een centraal smeersysteem dat zorgt voor constante smering van alle smeerpunten.

Daarnaast wordt de geleider gecontroleerd op beschadiging door stenen en slijtage die kan optreden als de klant bijvoorbeeld veel door gras rijdt. Stenen kunnen daarentegen de messen beschadigen, als hier dus slijtage wordt vastgesteld, worden deze uiteraard vervangen.

AANDACHT VOOR HET KNOPERSYSTEEM

Tijdens het onderhoud wordt veel tijd besteed aan het knopersysteem van de balenpers, omdat het een functie is die tijdens een zwaar seizoen aan veel stress wordt blootgesteld. Daarom wordt de knoperinrichting gecontroleerd op speling in de knoper, algemene slijtage, schade aan het mes en de knoper. Er zijn heel wat metingen die correct moeten zijn, dus wordt er veel tijd besteed aan het controleren van de naaldhoogte, touwspanning, enzovoort.

Alle lagers worden gecontroleerd en bij het minste teken van speling worden de lagers afgesteld of vervangen. Nogmaals, regelmatig smeren is noodzakelijk om slijtage te beperken, want indien men vergeet te smeren of niet zorgt dat het centrale smeersysteem altijd operationeel is, volgt er mogelijk een rekening voor nieuwe lagers. Het goede advies is dus om nooit toegevingen te doen aan de smering en de kwaliteit van de smeermiddelen.

De balenpers is nu klaar voor zijn winterslaap in afwachting van een nieuw seizoen. Erik Jan geeft nog advies indien u twijfelt of u uw balenpers na het seizoen wel of niet moet laten onderhouden: "Neem de onderhoudstermijnen altijd in acht, want een tijdig en nauwkeurig onderhoud is essentieel om uw balenpers in de beste staat te houden en jarenlang optimaal te laten presteren".

Neem met dat advies in gedachten steeds contact op met uw dichtstbijzijnde Case IH-dealer als u er zeker wil van zijn dat uw balenpers het hele seizoen optimaal presteert. Bij een erkende Case IH-dealer hebben wij altijd gespecialiseerde technici die een expert zijn in het onderhouden van uw Case IH-machines. Met andere woorden, een servicemonteur net als Erik Jan!

Check-up Balenpers
Aanbevolen smeermiddelen